Update 12-11-20

Beste scholen, voorscholen en kindercentra en andere lezers,

Kinderboerderij ’t Brinkie is op dit moment weer beperkt geopend. In januari zijn alweer wat groepslessen gepland die onder voorbehoud doorgaan. Dit zijn de Koe-lessen die nu extra leuk zijn omdat we twee prachtige nieuwe (nep)koeien hebben (zie kopje "dieren" op deze site) en onze echte koeien Dora en Elsa staan op dit moment weer in de loopstal. Zo zijn ze goed te zien, aan te raken en kunnen de kinderen zelfs met een stethoscoop luisteren naar wat er allemaal gebeurt in de magen van de koeien!

In de Kerstvakantie zou het fantastisch zijn als de kinderen uit de buurt weer Kerststukjes komen maken, helpen met het voeren van de dieren, een speurtocht met ouders/begeleiders doen en gewoon lekker spelen. De data en tijden voor speciale activiteiten worden tegen die tijd bekendgemaakt op deze website, Facebook en op bordjes.

Afspraken voor educatieve activiteiten liefst per email : educatie.brinkie@gmail.com t.a.v. Evelien Kuiper.

In overleg kan de groepsles aangepast worden naar behoefte (of thema op school).

Vriendelijke groeten en tot ziens bij ’t Brinkie!
Evelien Kuiper (educatie Brinkie)
Email: educatie.brinkie@gmail.com

Korte boerderijfilmpjes:

Een kijkje bij de Konijnenweide: Onze "Paashazen"

Het is stil op de boerderij…. Het is stil op de boerderij.....

Eieren gevonden! Eieren gevonden!

Zeven geitenlammetjes geboren! 😊 Zeven geitjes geboren!

Kalfjes Dora en Elsa in de wei: Dora en Elsa

 

Facebook:

Op onze facebookpagina en website verschijnen regelmatig berichten over ’t Brinkie. Er staan filmpjes en foto’s van de dieren op, er is regelmatig een speelgoed en "mooie spulletjes veiling" en op zondag 5 april jl. kon iedereen via Facebook LIVE meekijken op de boerderij naar bijvoorbeeld de lammetjes. Ook konden er vragen worden gesteld. Na deze succesvolle ervaring met LIVE via Facebook is dit op maandag 13 april , tweede Paasdag, nog eens herhaald. Ook zijn er die dag paaspakketten onder de deelnemers verloot. Volg onze Facebookpagina zodat je bijvoorbeeld ook een keer via Facebook “live” kan meekijken en vragen stellen over de dieren :Facebook Brinkie

 

 

Educatieve activiteiten bij 't Brinkie

Inloopmiddag:

Bij gewone openingstijden is er elke vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur een inloopmiddag. Kinderen uit de buurt kunnen  dan onder begeleiding konijnen, cavia's en kippetjes aaien en er van alles over leren. Ook wordt er regelmatig geknutseld. Om 15.30 uur mogen alle kinderen meehelpen met het voeren van de geiten, schapen, varkens en andere dieren op de boerderij. De Inloopmiddag komt natuurlijk zo snel mogelijk weer terug! Er wordt overwogen om de Inloopmiddag te verplaatsten naar woensdagmiddag. Uiteraard laten wij via Facebook en deze website weten hoe de Inloopmiddag weer voortgang zal krijgen.

Gratis speurtocht:

Voor bezoekers en groepen zijn twee leuke gratis speurtochten beschikbaar. Deze zijn ontwikkeld door de afdeling Natuureducatie Amsterdam. De speurtochten zijn eenvoudig uit te voeren onder begeleiding van een volwassene. De ouder/begeleider krijgt een opdrachtenklapper mee en leest eerst wat huisregels en het startverhaal voor. Daarna start het zoeken naar de gekleurde laarsjes die verspreid zijn opgehangen over de boerderij. Bij elk laarsje hoort een korte leuke opdracht die wordt voorgelezen. De kinderen krijgen zelf geen opdrachtenblad, maar doen de opdrachten ter plekke samen of alleen. Na afloop levert u de klapper weer in.
De speurtochten kunt u lenen en weer inleveren via de informatiebalie.

Let op: Groepen graag van tevoren reserveren.

 

Groepslessen:

Kinderboerderij ’t Brinkie beschikt over een mooie educatieve ruimte waar groepen van basisscholen, voorscholen en peuterspeelzalen een les kunnen volgen. Elk jaar komen er circa 140 groepen op de boerderij voor een les of voor een gewoon bezoek.

Jaarlijks krijgen de scholen een educatief programma en kunnen groepen zich aanmelden. Ook is het mogelijk om een programma op maat aan te vragen dat bijvoorbeeld past bij een project op school.

Er zijn lessen voor de onder-, en middenbouw van de basisscholen. Bovenbouwlessen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld als aanvulling op een project op school.

Voor de voorscholen zijn er speciale aai- en boerderijlesjes voor de jongste kinderen.
BSO-groepen kunnen zich ook aanmelden voor een educatieve activiteit.

Voor de lessen wordt een achteraf per email een bedrag in rekening gebracht.

 

Momenteel zijn de volgende lessen beschikbaar:

Voorjaarsles groep 1/2/3:

Eieren, kippen, (kuikentjes) en lammetjes bekijken. Hoe noemen we de babydieren? Kip en haan, hooi & stro enz. Op bezoek bij de dieren (rondje boerderij met hooi).

Voorjaarsles groep 4/5:

Eieren onderzoeken met verwerkingsblad gecombineerd met programma onderbouw.

Les over de koe (groep 4/5):

Wanneer geeft een koe melk? Hoeveel koeien zijn er in Nederland? Hoeveel magen heeft een koe? En nog veel meer weetjes over de koe in Nederland die wereldberoemd is. Deze les is in de winter als de koeien op stal staan extra leuk. De koeien kunnen dan veilig vastgezet worden, zodat de kinderen ze rustig kunnen aaien en luisteren met een stethoscoop.

Wat leeft er in de sloot? (groep 3,4,5):

Het is altijd leuk om met een netje te vissen in een sloot. We gaan na een korte instructie met de groep de paardenweide op en onderzoeken het slootleven in de omringende slootjes. Met de netjes vissen de kinderen de kleinste waterdiertjes uit de sloot. Na afloop bekijken we in de educatieve ruimte met behulp van loepjes en zoekkaarten hoe de gevangen waterdiertjes heten. De vangst wordt genoteerd op een afvinkblad.

 

Kinderboerderijdiploma Brede School

Via het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost-PPOZO kan een wekelijks "Kinderboerderijdiploma"-programma gevolgd worden door leerlingen van deelnemende scholen aan Brede School Zuidoost.

 

Info educatie:

Lessen kunt u reserveren via Evelien Kuiper (educatief medewerker):

Email naar educatie.brinkie@gmail.com of telefonisch via 020-6965346.