Beste scholen, kindercentra en andere lezers,

Kinderboerderij ’t Brinkie is gelukkig weer gewoon open!

Educatieve activiteiten bij Kinderboerderij 't Brinkie

Elk jaar komen er diverse groepen naar de boerderij voor een les of voor een gewoon bezoek.

Kinderboerderij ’t Brinkie beschikt over een mooie educatieve ruimte waar groepen van basisscholen, voorscholen en peuterspeelzalen een les kunnen volgen om te leren over Dier en Natuur.

Ook groepen ouderen (bijv. verpleeghuis) en andere doelgroepen zijn van harte welkom voor een groepsles/activiteit met dieren. Stuur een email of bel naar Evelien Kuiper om de wensen te bespreken(do/vrij): educatie.brinkie@gmail.com of 020-6965346

Jaarlijks krijgen de scholen een educatief programma en kunnen groepen zich aanmelden. Ook is het mogelijk om een programma op maat aan te vragen dat bijvoorbeeld past bij een project op school.

Er zijn lessen voor de onder- en middenbouw van de basisscholen. Ook is het mogelijk om een les op maat aan te vragen dat bijvoorbeeld past bij een NME-project op school.

Voor de voorscholen zijn er speciale aai- en boerderijlesjes voor de jongste kinderen.
BSO-groepen kunnen zich ook aanmelden voor een educatieve activiteit.

Voor de lessen wordt achteraf per email een bedrag in rekening gebracht. In overleg kan ook contant worden afgerekend.

De volgende lessen zijn beschikbaar:

Aailesjes voor Kindercentra en Voorscholen

De kinderen worden ontvangen in de Educatieve Ruimte. Op een rustige manier maken zij kennis met cavia's, konijnen en kippetjes. De dieren zitten in rieten manden in het midden van de kring. Als de kinderen willen mogen ze de dieren aaien en een beetje voeren. Daarna lekker buitenspelen en de dieren buiten bewonderen.

Knutsel- en Knuffelles (groep 1/2/3)

Een les waar we knutselen en knuffelen combineren.

Eerst leren de kinderen kort wat over verschillende dieren in de educatieve ruimte en mogen ze wat voeren en aaien. Daarna gaan de kinderen een boerderijdier (kleurplaat) met waterverf inkleuren en beplakken met boerderijmaterialen zoals: Hooi, stro, schapenwol, veertjes, zaagsel, voer enz.  In plaats van knutselen kan er ook gekozen worden voor een rondleiding over de boerderij met hooi voeren aan de dieren. Of als er tijd over is meteen na het knutselen. De les kan ook in overleg worden aangepast aan een thema op school.

Heeft een kip een vacht? (groep 2/3)

Deze les gaat over: Vacht, Veren, Schubben en Schilden.

Boe!! Alles over de De Koe! (groep 4/5/6)

In deze les leren de kinderen alles over koeien en de melk die zij geven door te doen, luisteren en kijken met verschillende opdrachten zoals Bertha de "melkkoe" melken, de magen te tellen, opdrachtjes uit de leskist te doen, een koeienvlaai bewonderen, luisteren met een stethoscoop en meer. Natuurlijk gaan we ook onze echte koeien Dora en Elsa bewonderen.

Kip en Ei (groep 4/5)

De kinderen leren alles over kippen en eieren, mogen een kip vasthouden/"aaien" en gaan in groepjes een ei bestuderen (wat zit er in een ei? hoe sterk is een ei?)

Voorjaarsles (groep 1 t/m 3)

Deze les gaat over de jonge dieren op de boerderij. Hoe noemen we de babydieren? Zijn er lammetjes en kuikentjes?Wat is het verschil tussen een kip en haan? En belangrijk.....wie legt er een ei? De haan en de kip????

Samen gaan we ook op bezoek bij de dieren (rondje boerderij met hooi in emmertjes)

Slootjesles (groep 4/5/6)

Met prettig zomerweer is het heerlijk om te vissen in de sloot. Rondom 't Brinkie gaan we met netjes en emmertjes ontdekken welke waterdiertjes er allemaal in de sloot leven. Na afloop bekijken we de vangst in de educatieve ruimte m.b.v. loepjes en zoekkaarten.

Doe-het-zelf Boerderijspeurtocht:

Wij beschikken over twee speurtochten (Thema: "Zorgen voor dieren" of "Dierentalenten") die met behulp van hulpouders ( 1 op 5) kunnen worden uitgevoerd. Over de boerderij verspreid hangen metalen laarsjes in verschillende kleuren. De kinderen zoeken deze laarsjes met het groepje en de begeleider leest de bijbehorende tekst voor die informatie en leuke eenvoudige opdrachten bevat. Aan de speurtocht zijn geen kosten verbonden, deze wordt gratis aangeboden door gemeente Amsterdam (Natuureducatie Amsterdam). De speurtochten zijn te reserveren via de digitale NME-gids of direct via Brinkie.

Kinderboerderijdiploma Brede School

Via het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost-PPOZO kan een wekelijks "Kinderboerderijdiploma"-programma gevolgd worden door leerlingen van deelnemende scholen aan Brede School Zuidoost.

...................................................................................................................................................................................................

Reserveren voor educatieve activiteiten liefst per email : educatie.brinkie@gmail.com

De kosten voor de groepslessen voor scholen zijn €30,- per les inclusief koffie en thee voor begeleiders.

De kosten voor de Aailesjes voor Kindercentra en Voorscholen zijn €15,- per les inclusief koffie & thee voor begeleiders.

Vriendelijke groeten en tot ziens bij ’t Brinkie!

Evelien Kuiper (Educatie)

Alweer verouderde maar nog leuke korte boerderijfilmpjes:

Een kijkje bij de Konijnenweide: Onze "Paashazen"

Het is stil op de boerderij…. Het is stil op de boerderij.....

Eieren gevonden! Eieren gevonden!

Zeven geitenlammetjes geboren! (2020)😊 Zeven geitjes geboren!

Kalfjes Dora en Elsa in de wei(2020): Dora en Elsa