Educatie

Educatieve activiteiten bij Kinderboerderij 't Brinkie

Elk jaar komen er groepen van scholen en kindercentra naar de boerderij voor een les, speurtocht  of een "gewoon" bezoek. Kinderboerderij ’t Brinkie beschikt over een mooie educatieve ruimte waar groepen leren over Dier en Natuur. Ook groepen ouderen en andere groepen zijn van harte welkom voor een groepsles. Stuur een email of bel naar Evelien Kuiper om de wensen te bespreken: educatie.brinkie@gmail.com of 020-6965346 (tel. bereikbaar op vrijdag)

Jaarlijks krijgen de scholen een educatief programma en kunnen groepen zich aanmelden. Ook is het mogelijk om een programma op maat aan te vragen dat bijvoorbeeld past bij een project op school. Er zijn lessen voor de onder- en middenbouw van de basisscholen. Ook is het mogelijk om een les op maat aan te vragen dat bijvoorbeeld past bij een NME-project op school. Voor de voorscholen zijn er speciale aai- en boerderijlesjes voor de jongste kinderen.

Er kan per pin betaald worden of er wordt een betaalverzoek per email verzonden.

De volgende lessen zijn beschikbaar:

Aailesjes voor Kindercentra en Voorscholen

De kinderen worden ontvangen in de Educatieve Ruimte. Op een rustige manier maken zij kennis met cavia's, konijnen en kippetjes. De dieren zitten in rieten manden in het midden van de kring. Als de kinderen willen mogen ze onder begeleiding de dieren aaien en een klein beetje voeren. Daarna lekker buitenspelen en de andere dieren bezoeken.

Knutsel- en Knuffelles (groep 2/3)

Een les waar we knutselen en knuffelen combineren.

Kennismaking met konijnen en kippen in de leskring. De kinderen leren de namen van de dieren: Hoe noem je een babykonijn of een babygeit  ? Daarna gaan de kinderen een boerderijdier (kleurplaat) met waterverf inkleuren en beplakken met boerderijmaterialen zoals: Hooi, stro, schapenwol, veertjes, zaagsel, voer enz.  In plaats van knutselen kan er ook gekozen worden voor een rondleiding over de boerderij waarbij we bij de dieren op bezoek gaan. 

Heeft een kip een vacht? (groep 1/2/3)

Deze les gaat over de begrippen: Vacht, Veren, Schubben en Schilden. De kinderen kunnen een echte vacht, veren én schubben/schild voelen of bekijken voelen of bekijken. In de kring maken de kinderen van dichtbij kennis met konijnen en kippen. Ook leren we de namen van boerderijdieren: Hoe heet de vader, moeder en (de baby) het jong?

Boe!! Alles over de De Koe! (groep (4)/5/6)

Deze les is in de zomer maar zeker ook in de winter heel leuk (in de winter staan de koeien op stal). De leerlingen leren alles over koeien en de melk die zij geven door te doen, luisteren en kijken met verschillende opdrachten zoals Bertha de "melkkoe" melken, de magen te tellen, opdrachtjes uit de koe-leskist te doen, een "koeienvlaai" bekijken en meer. Natuurlijk gaan we ook onze koeien Dora en Amber bewonderen en wat hooi geven. Als ze op stal staan kunnen we de buik met een stethoscoop beluisteren.

Kip en Ei (groep 5/6)

De kinderen leren alles over kippen en eieren, mogen een kip bewonderen en "aaien". In groepjes wordt een ei van buiten én van binnen bekeken (wat zit er in een ei? hoe sterk is een ei, hoeveel boeken kun je stapelen op eieren?). De bevindingen worden op een werkblad genoteerd.

Voorjaarsles (groep 1 t/m 3)

Deze les gaat over de jonge dieren op de boerderij. Hoe noemen we de babydieren? Zijn er lammetjes en kuikentjes? Wat is het verschil tussen een kip en haan? En belangrijk.....wie legt er een ei? De haan of de kip????

Samen gaan we ook op bezoek bij de dieren (rondje boerderij met hooi in emmertjes)

Slootjesles (groep 4/5/6)

Met prettig zomerweer is het heerlijk om te vissen in de sloot. Rondom 't Brinkie gaan we met netjes en emmertjes ontdekken welke waterdiertjes er allemaal in de sloot leven. Na afloop bekijken we de vangst in de educatieve ruimte m.b.v. loepjes en zoekkaarten.

Gratis Doe-het-zelf Boerderijspeurtocht:

Wij beschikken over twee speurtochten (Thema: "Zorgen voor dieren" of "Dierentalenten") die met behulp van hulpouders ( 1 op 5) kunnen worden uitgevoerd. Over de boerderij verspreid hangen metalen laarsjes in verschillende kleuren. De kinderen zoeken deze laarsjes met het groepje en de begeleider leest de bijbehorende tekst voor die informatie en leuke eenvoudige opdrachten bevat. Aan de speurtocht zijn geen kosten verbonden, deze wordt gratis aangeboden door gemeente Amsterdam (Natuureducatie Amsterdam). De speurtochten zijn te reserveren via de digitale NME-gids of direct via Brinkie. Geschikt voor onderbouw.

...................................................................................................................................................................................................

Reserveren voor educatieve activiteiten liefst per email : educatie.brinkie@gmail.com

De kosten voor de groepslessen voor scholen zijn €35,- per les inclusief koffie en thee voor begeleiders.

De kosten voor de Aailesjes voor Kindercentra en Voorscholen zijn €20,- per les inclusief koffie & thee voor begeleiders.

 

Lessen zijn op de volgende dagdelen mogelijk:

Donderdag: Optioneel

Vrijdag:

9.30-10.30

10.45-11.45 (wij sluiten van 12.00-13.00)

Vriendelijke groeten en tot ziens bij ’t Brinkie!

Evelien Kuiper (Educatie)

 

Alweer verouderde maar nog leuke korte boerderijfilmpjes:

Een kijkje bij de Konijnenweide: Onze "Paashazen"

Het is stil op de boerderij…. Het is stil op de boerderij.....

Eieren gevonden! Eieren gevonden!

Zeven geitenlammetjes geboren! (2020) Zeven geitjes geboren!

Kalfjes Dora en Elsa in de wei(2020): Dora en Elsa