Filmpje schaapscheren & Geitjes naar Geitenweide

Ruim voordat het warme weer is gestart zijn onze schapen geschoren 🙂 Dat ging heel snel zoals op het filmpje is te zien en dat is prettig voor de schapen. Met vacht hebben de schapen minder last van de warmte dan men denkt. De vacht isoleert namelijk ook tegen de hitte. Toch is scheren belangrijk:

Schapen die niet worden geschoren hebben grote kans op worminfecties bij de billen. Door te scheren kunnen de schapen makkelijker schoon gehouden worden. Ook kunnen schapen (en andere dieren zoals konijnen) Myasis krijgen. Dat is een gevaarlijke aandoening waarbij door vervuiling van de vacht met ontlasting vliegen eitjes gaan leggen in de huid van de dieren. Info Wikipedia:

Een bekende veroorzaker is de groene vleesvlieg (Lucilia sericata, ook wel blauwgroene bromvlieg of schapengoudvlieg genoemd). De vlieg legt haar eitjes op warme en vochtige plaatsen, vaak in de wol van schapen. Binnen enkele uren tot dagen komen er maden uit de eitjes, die zich met mondhaken vastzetten aan de huid van het schaap. De larven boren zich onder de huidoppervlakte en zetten het onderhuidse weefsel aan tot rotten zodat ze de opgeloste voedingsbestanddelen kunnen opnemen. Hier voeden de maden zich met het vlees uit de huid.

De rottende geur werkt zeer attractief en kan andere insecten aantrekken op relatief grote afstanden. Een besmet dier komt dus in een vicieuze cirkel terecht: steeds meer van de beesten zullen hun eitjes komen afzetten op het slachtoffer.

Wanneer er veel maden op een schaap zitten, kan het schaap binnen een week sterven.

Filmpje van het schaapscheren:

 https://youtu.be/3B13VMJpjno

Geitenlammetjes gaan met moeder naar de geitenweide!

https://youtu.be/ahSN8E3apAg